El 2019 vaig fer un tema per al diari ARA que combinava una feina purament de dades amb un treball també d’hemeroteca. A partir de diferents consultes a l’API del The New York Times vaig buscar coincidències en el titular i o el subtítol de paraules com ‘Barcelona’, ‘Catalonia’, ‘catalans’, i també noms d’altres ciutats catalanes en les seves possibles diferents versions. Vaig construir una base de dades amb tota la informació per poder fer consultes per temps o per temes que permetessin visusalitzar l’interès del diari per èpoques i i temes.
L’objectiu era trobar quines coses s’havien dit en moments històrics, i sobretot detectar en quins moments el diari havia estat més atent i seguint amb més atenció les coses que passaven a casa nostra. M’ho vaig passar teta amb infinitat de troballes interessants, com ara l’article que Hemingway va escriure des de Tortosa, el 19 d’abril del 1938, i com el diari destacava el paper de les dones durant la Setmana Tràgica.
Va caldre fer un treball de depuració molt manual per a descartar notícies relacionades amb altres Barcelones d’Amèrica del Sud, tot i que la majoria d’aquests resultats que calia descartar perteneixien al segle XIX. Fins i tot vaig trobar concidències amb un vaixell transatlàntic anomenat ‘Catalonia’ que va navegar per l’Atlàntic a finals del segle XIX.
El podeu recuperar aquí.
L’interactiu va guanyar una medalla dels premis ÑH, i també va ser premiat pels European Newspaper Awards. El Ricard Marfà en va fer el disseny, i en Jordi Guilleumas va programar l’interactiu.