Tot el que el ‘The New York Times’ ha dit de nosaltres

El 2019 vaig fer un tema per al diari ARA que combinava una feina purament de dades amb un treball també d’hemeroteca. A partir de diferents consultes a l’API del The New York Times vaig buscar coincidències en el titular i o el subtítol de paraules com ‘Barcelona’, ‘Catalonia’, ‘catalans’, i també noms d’altres ciutats catalanes en les seves possibles diferents versions. Vaig construir una base de dades amb tota la informació per poder fer consultes per temps o per temes que permetessin visusalitzar l’interès del diari per èpoques i i temes.

L’objectiu era trobar quines coses s’havien dit en moments històrics, i sobretot detectar en quins moments el diari havia estat més atent i seguint amb més atenció les coses que passaven a casa nostra. M’ho vaig passar teta amb infinitat de troballes interessants, com ara l’article que Hemingway va escriure des de Tortosa, el 19 d’abril del 1938, i com el diari destacava el paper de les dones durant la Setmana Tràgica.

Va caldre fer un treball de depuració molt manual per a descartar notícies relacionades amb altres Barcelones d’Amèrica del Sud, tot i que la majoria d’aquests resultats que calia descartar perteneixien al segle XIX. Fins i tot vaig trobar concidències amb un vaixell transatlàntic anomenat ‘Catalonia’ que va navegar per l’Atlàntic a finals del segle XIX.

El podeu recuperar aquí.

L’interactiu va guanyar una medalla dels premis ÑH, i també va ser premiat pels European Newspaper Awards. El Ricard Marfà en va fer el disseny, i en Jordi Guilleumas va programar l’interactiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *